Fajta mézek

Az alábbi fajtamézek termelésével foglalkozom:

Repce

REPCEMÉZ:A sárga színű, enyhe zamatú, repceméz a legmagysabb szőlőcukor tartalmú fajtaméz ami már a pörgetés után 1-2 héten belül kristályosodik. Ez a folyamat nagyban növeli eme méz fajta élvezeti értékét: az eredménye ugyanis egy kristályosan fehér színű, zsírszerű és kellemes szőlőcukor ízű méz (a gyerekek kedvence). Mivel a repceméz kevésbé savas méz, gyakran javasolják gyomorsavtúltengés esetén napi egy-egy kanálnyi adag elfogyasztását. Magas vastartalma miatt, vérszegénység ellen ajánlott. Mivel egyöntetűen, apró kristályokat alkotva kristályosodik kiválóan alkalmas krémméz előállítására. Érdemes ilyenkor valamilyen zamatos mézzel társítani.

 

AKÁCMÉZ: Az egyik legismertebb és egyben legkeresettebb magyarországi fajtaméz a víztiszta, halványsárga, néha enyhén zöldes árnyalatú akácméz. A jellegzetes akácvirág illatú méz íze egyáltalán nem domináns, sőt inkább lágy és édes. Magas gyümölcscukor tartalma miatt a világ legkevésbé kristályosodó mézeinek egyike (vagyis sokáig folyékony marad).Enyhén nyugtató hatású, robizin és akacin tartalma miatt kiválóan alkalmas a köhögés enyhítésére, valamint a szervezet általános fertőtlenítésére. Hatásos ellenszere továbbá a gyomorsav túltermelésének és gyümölcscukor tartalmának köszönhetően májregeneráló hatással bír. Natúr fogyasztását különösen ajánlják kisgyermekeknek illetve, idősebbeknek. Mi a harmónikus, nem domináns íze miatt gyakran használjuk italok és sütemények ízesítésére, édesítésére.

 

SELYEMFŰMÉZ: Igazi Hungaricum: a selyemkóró, vagyis vaddohány méze erős illatú,akárcsak hússzínű virágai. Íze rendkívül intenzív, szinte fűszeres. Igazi finomság. Az egészen világos színű méz megfelelő tárolási körülmények között csupán néhány éves korában kristályosodik ki. A legtöbb vaddohány hazánkban az Alföldön terem. Mivel vadnövény, biztosak lehetünk benne, hogy mentes a káros anyagoktól.A második leghatásosabb gyulladás-csökkentő mézfajta. Rendkívüli íze miatt ajánlott önmagában, nyers ételek mellé fogyasztani.

 

 

 

Napraforgó

NAPRAFORGÓMÉZ: Aranysárgától a nap-sárgáig terjed a frissen folyós szirupszerű napraforgóméz. Ez a mézfajta igen gyorsan kristályosodik, vagyis az idő múlásával nagyméretű, durva mézkristályok képződnek és ülnek a mézesüveg aljára. A kristályok fölött marad egy folyékony, híg réteg. Kristályosan is sárgás árnyalatú, nyersen fogyasztva kellemes zamatú. Teák, sütemények ízesítésére ajánljuk a napraforgót, jó színező hatásának köszönhetően ez a mézeskalács készítők által legkeresettebb fajtamézünk. A napraforgóméz egy krémmézzé alakítható fajtaméz. Savassága miatt savtúltengésben szenvedők számára nem ajánlott!

 

 

Forrás: https://www.termeloi-magyar-mez.hu